In Memoriam Perttu Salmenhaara (1977-2021)

Simmiksen pitkäaikainen parauimari Perttu Salmenhaara kuoli kotonaan 21.5.2021 äkilliseen sairaskohtaukseen. Pertun Simmiksenkin toimitsijoina olleet vanhemmat Selja ja Vesa Peltonen sekä Arttu-veli perheineen kaipaavat Perttua suunnattomasti. Simmis esittää lämpimän osanottonsa Pertun poismenon johdosta.

Perttu oli koulutukseltaan valtiotieteen lisensiaatti Helsingin yliopistosta. Työssään sosiaalipolitiikan tutkijana Perttu keskittyi erityisesti maahanmuuton tutkimukseen. Tutkijataustansa vuoksi, Perttu analysoi jatkuvasti omaa suoritustaan aikuisena vammaisuimarina mm. Urheiluhallien lehdessä ja somessa.

Perttu sairastui 2004, jonka seurauksena menetti osan liikuntakyvystään ja näkökyvystään. Hän ponnisteli vuosia kuntouttaakseen itseään ja löysi Simmiksen aikuisuintikurssit. Laji viehätti Perttua. Muutaman aikuistekniikkakurssin jälkeen Pertun valmentajana toiminut Aleksi Paavonen ehdotti parauintiluokituksen hankkimista ja osallistumista parauintikilpailuihin.

Ensimmäiset kisansa Perttu ui HSS Cupissa 13.12.2015. Seuraavaksi olikin sitten vuorossa Espoonlahden SM-kisat 26.3.2016. Kisoja riitti niin paikallisesti pääkaupunkiseudulla kuin Suomea kiertäen parauimareiden SM-uinneissa. Perttu otti käyttöön ensimmäisen kerran seuralakin Simmiksen väreissä juurikin maaliskuussa 2016 ja käytti sitä viimeiseen kisaan asti syyskuussa 2020 HSS Cupissa ylpeänä Simmiksen värejä kantaen.

Perttu oli tavattoman ahdistunut uimahallien sulkemisesta korona-aikana. Hän oli Märskyn kanta-asiakas, useamman kerran viikossa aina siihen asti, kunnes korona sulki hallit. Hallien sulkeminen oli suuri takaisku liikuntavamman vuoksi. Kunto romahti ja liikkuminen tuli hyvin vaikeaksi. Iso riemu oli nähtävissä Pertun kirjoituksissa, kun halliin pääsi toukokuun alussa erityisuimakortilla. Perttu ehti käydä viidesti uimassa ennen äkillistä poismenoaan.

Pertun elämän viimeinen viikko sujui Budapestin EM-kisoja seuraten, erityisesti Perttu fanitti Katinka Hosszúa ja oli valmis antamaan nimikirjoituksensa Iron Ladylle koska tahansa 😊. Perjantai 21.5.2021 jäi Pertun viimeiseksi päiväksi. Hän olisi riemuinnut laajoille joukoille AP Liukkosen EM-kullasta ja Iida Hulkon EM-hopeasta.

Uinti oli Pertun intohimo, harrastus ja elämänlanka.  Mutta perhettään hän rakasti suurella sydämellä uintiakin enemmän <3

Lainaus 28.4.2021 Pertun Facebook-julkaisusta

Faija riemastui mun erityisuimakortista niin saatanasti että maksaa sen. Kiitti faija! Word! Oon aika hyvä, mutta kiitos siitä kuuluu muille. kiitti kaikille jotka on jelpanneet mun kilpauintiharrastusta viimeisen kuuden vuoden aikana esim juuri näin. Tiedätte keitä ootte. Ootte kovaa kamaa ja diggaan tästä. Vain muutaman muun mainitakseni: kiitti mutsi, kiitti Vesa kun ootte jaksaneet kuskata mua treeneihin ja kisoihin ja olla avustamassa altaalla. Iso kiitos! Vesa on mahdollistanut sen, että voin keskittyä vain uintiin eikä käytännön asioiden selvittelyyn. Kiitos broidille samasta ja unohtumattomasta Thanyapurasta. Kokemuksena ainutlaatuinen ja opin siellä kymmenen päivän treenin aikana ratkaisevia asioita. kiitti Aleksille valmennuksesta Suomessa ja kaikesta avusta. Kova juttu saada entinen nuorten maajoukkueimari opettamaan ja tekemään ohjelmat. Kiitos! Kiitos Hely, kiitos Simmiksen porukka (esim Jens, Eerikki, Jessica). Ootte ilmoittaneet mut yli 50 starttiin, vaikkei se ole kenenkään työ. Upeaa vapaaehtoisuutta, hats off! Kiitos sittemmin edesmennelle Joonakselle, että tuli katsomaan mun kisan Märskyyn. Kiitos koko uintiyhteisö, esim se seura Vantaalla joka lämmitti saunan vain mua varten ja turkulaisseura, joka piti upeat masters-ässämmät. Kiitos Uimaliiton legendaarinen Kati Kauhanen. Kiitos myös Espoo ja Cetus, kiitos kaikki kanssauimarit tasoon katsomatta. Kiitos kotihallini Märskyn koko henkilökunnalle. Hyvää wappua kaikille ja pian jatketaan! Kuten sanonta kuuluu, kukaan ei ole saari. Me tarvitaan toisiamme pärjätäksemme ja ilman kaikkia näitä suuresti kunniottamiani ihmisiä en olisi saanut etuoikeutta kisata vuosikaupalla. Nöyrin kiitos. Tim Dogin sanoin: kaikki jotka on ollut mun apuna, kiitti ja peace