Mastersit hengenluojina Tikkurilassa

Pitkän radan mastersmestaruusuinnit Tikkurilan uimahallissa lokakuun viimeisenä viikoloppuna olivat vahva näyttö Helsingfors Simsällskapin mastersuimareilta. Seurojen välisessä kilpailussa Cetus Espoo ei ollut kovin kaukana edellä. Äänessä ja yhteishengessä simmisläisiä ei ylittänyt kukaan.

Kuva: Tikkurilan mastersmestaruuskisojen simmisläisiä keskittymässä uimiseen ja kannustamiseen: Ralf Sund (vas.), Juhani Sillanpää, Soile Sillanpää, Mona Mattila, Salla Laakso ja Aulikki Mattila.

Simmiksen 33 uimarin joukkue teki kolmen päivänä vahvan yrityksen vallata parhaalle joukkueelle jaettavan masters-maljan vuodeksi eteenpäin. Pistekilpailu päättyi lopulta Cetus Espoon voittoon lukemin 850 – 705. Simmis valloitti kuitenkin palkintoraadin ja sai Poseidon-maljan, joka annetaan vuosittain pitkän radan mestaruuskilpailuissa parasta masters-henkeä ja kannustusiloa esittäneelle joukkueelle. Simmis voitti saman maljan myös syksyn 2011 masterskisoissa. 

Ennätysvauhtia ja legendojen aineksia 

Simmisläiset saavuttivat kaikkiaan 19 henkilökohtaista ja kolme viestimestaruutta. Suomen ennätykseen ylsivät Tapani Erling ikäsarjassa 65 – 69 ajalla 3:24,81 sekä ikäsarjan 160 – 199 sekajoukkue Tuomas Iivanainen, Anu Ilander, Lotta Koskinen ja Joakim Berndtsson  4 x 50 metrin vapaauintiviestissä ajalla 1:56,46. Huomattavan hyvän ajan kansallisesti arvioiden ui myös miesten ikäsarjan 120 – 139  joukkue 4×50 metrin vapaauintiviestissä. Parempaan on masters-kisoissa yltänyt vain Lahden Kalevan huippu-uimareista koottu joukkue. Simmiksen pikaviestijoukkueen − Tuomas Iivanainen, Jukka Valkonen, Joakim Berndtsson ja Kristian Kemppi − Tikkurilassa uima aika 1:48,38 on seuran sisälläkin kovaa luokkaa. Kaikista kilparyhmistä saattaa löytyä vain pari Simmiksen joukkuetta, jotka pystyvät kovempaan vauhtiin pitkällä radalla. Mitalisti- ja pistetaulukon näet täältä (PDF). 

Tapani Erling liittyi Simmiksen masters-ryhmään vasta kuluvan vuoden alussa ja esiintyi ensi kerran seuran väreissä Maarianhaminassa lyhyen radan mestaruuskisoissa maaliskuussa. Loistavana selkäuimarina hän on lunastanut paikkansa edustusryhmän keulahahmojen joukossa. Tämän vuoden tulokkaita ovat myös kovaa mitalikuntoa osoittaneet Sanna Auvinen, Lotta Koskinen, Joakim Berndtsson, Ralf Sund ja Jukka Valkonen. Tuomas Teräsvuori teki onnistuneen paluun kilpa-altaisiin ja Antti Malinen osoitti, että vesipalloilijat ovat uimaseuran luotettava voimareservi. Vahvan näytön antoi myös Belgiasta uimataitonsa mukanaan tuonut Kevin Sandeman.

Uusista ryhmän huippuvauhdittajista Jukka Valkonen oli lähellä rikkoa yhden vanhimmista masters-ennätyksistä 1 500 metrin vapaauinnissa. Vuodelta 1990 periytyvä ennätys jäi vain viiden sekunnin päähän. Ellei Jukka olisi kisan alkuvaiheissa riisunut uimalakkiaan ja asetellut uimalasejaan uudelleen paikoilleen, olisi ennätys syntynyt. Anu Ilander puolestaan jäi 50 metrin vapaauinnissa vain 19 sadasosaa Petra Thodinin Reykjavikin PM-kisoissa lokakuun alussa uimasta Suomen ennätyksestä.

Kuvissa ylhäältä alas: Salla Laakso ja Lotta Koskinen freeseinä katsomossa, Joakim Berndtssonin mitaleita esittelee tytär, Juho Massinen ja Kevin Sandeman sekä alinna Ralf Sund keskustelemassa Sanna Auvisen kanssa (kuvan saat suuremmaksi klikkaamalla sitä). Katso kaikki kuvat täältä.

Cetus vielä ykkönen

Kisajärjestäjien ilmoittamien seurapisteiden mukaan kahden ylivoimaisesti parhaan masters-seuran voimasuhteet ovat jokseenkin ennallaan (suluissa vuoden takaiset pisteet Turun kisoista).

1. Cetus 850 (834)
2. Helsingfors Simsällskap 705 (719)

Tilanne olisi tasoittunut huomattavasti, jos ilmoitetut F-sarjan viestijoukkueet olisi saatu altaaseen. Epäonneksemme yhden avainuimarin sairastuminen tuli esteeksi, mutta kaikkien seurojen eteen tulee välillä pieniä vastoinkäymisiä.

Pääkaupunkiseudun kaksi huippuseuraa ovat vuosi toisensa jälkeen varsin tasaväkisiä. Uimarien taso on kummassakin seurassa korkea ja osallistumisaste kisoihin kiitettävän hyvä. Masters-uinnin taso on Suomessa muutenkin leveä. Tikkurilan kisoissa oli kotimaan mastershuippujen lisäksi uimareita Virosta, Ruotsista, Venäjältä, Saksasta ja Liettuasta. Uimaliiton kisasivulle ja tuloksiin pääset tästä.  

Keväällä Lappeenrantaan

Ensi kevään lyhyen radan mestaruuksista kilpaillaan Lappeenrannassa, jossa on kilpailtu myös vuosina 2003 ja 2008. Lyhyen radan kisoissa kilpaillaan kiertopalkintona Masters-maljasta, jonka Simmis on ainoan kerran saanut vuodeksi haltuunsa Riihimäellä vuonna 2011. 

Lappeenrannan kisapäivät ovat 28.−30.3.2014. Masters-ryhmällä on hyvää aikaa suunnitella sitä, miten nousemme jälleen maan ykkösseuraksi.

Teksti: Sulevi Pellinen, kuvat: Mika R