Päävalmentajan tervehdys

Hyvää alkanutta vuotta kaikille simmisläisille!

Uusi vuosi on vaihtunut ja samalla käynnistyy uusi kausi tässä haastavassa korona -tilanteessa. Haluan lyhyesti koota yhteen menneen syyskauden ennen kuin käännämme katseet kohti ensi kesää ja tulevia kisoja. Syyskausi aloitettiin tavoitellen monipuolisesti kaikkien osa-alueiden kehittymistä, kaikilla tasoilla. Syksyn harjoitusmääriä laadittaessa otettiin huomioon edelliskauden korona-ajan valmentautumisen haasteet. Ikäluokat ja taitotasot käytiin läpi ja aloitettiin uuden Simmiksen uimaripolun rakentaminen ja tätä työtä jatketaan kevätkausi. Saimme hyvän ammattilaisen, Roosan, tekemään töitä nuorten valmennuksen parissa. 

Viimeistään junioreiden pääkisoissa eli ikäkausimestaruusuinneissa huomasimme, että kaikissa ikäluokissa meillä pitää olla nykyistä selkeästi enemmän massaa. Ikäkausimestaruusuintien finaaleissa näkyi selvästi se, että kyseistä ikäluokkaa meillä on poikkeuksellisen vähän. Ja kun osa ikäluokasta sairastui tai edusti maatamme PM-uinneissa, olimme seurojen välisessä pistekilpailussa auttamatta jäljessä monia seuroja. Meillä tulee parin vuoden päästä olla finaalitasolla aina yli 20-henkinen joukkue, johon mahtuu myös poissaoloja ja silti olemme hyvillä sijoituksilla pistekilpailuissa. Tätä pohjustamme jatkossa mm vahvemmalla työllä rolloikäluokan kanssa. Nyt nuorimmassa IKM-ikäluokassamme on jo lahjakkaita tulevaisuuden finalisteja.

Joulukuun alun NPM- ja PM-kilpailuihin valittiin Simmiksestä seuroista selkeästi eniten uimareita Suomen joukkueeseen. Uimarimme menestyivätkin erittäin hyvin kisoissa saavuttaen useita voittoja ja muita mitalisijoja niin aikuisten kuin nuorten sarjoissa. Kisojen paras nuori tyttöuimari oli meidän Ada Hakkarainen varsin kovilla tuloksilla.

SM- ja NSM-uinnit olivat kauden iso pääkisamme juuri joulun alla. Valitettavasti PM-uintien tuliaisina mitalien lisäksi saimme flunssia ja viikkoa ennen SM-kisaa näytti jopa siltä, että miltei kaikki kärkiumarimme joutuvat perumaan kisat tai ainakin karsimaan lajivalikoimaa. Etenimme tarkoin urheilulääketieteen opein terveyttä vaarantamatta ja emme harjoituttaneet oireisia uimareita lainkaan. Suojelimme tarkoin jokaisen omaa ja samalla toisten terveyttä. Juuri kisojen alla saimmekin jalkeille varsin iskukykyisen joukkueen. Monen uimarin lajivalikoimaa kevennettiin kuitenkin selkeästi ja heidän jaksamisestaan pidimme hyvää huolta. Näistä lähtökohdista voitto nuorten sarjassa seurojen välisessä pistekisassa oli meille erittäin suuri voitto. Samoin kakkossijaan aikuisten sarjassa olimme erittäin tyytyväisiä. Ykkössijan puolustaminen terveelläkään joukkueella ei ollut realismia tällä kertaa. Samaan aikaan Laura Lahtinen oli tekemässä hienoa lyhyen radan MM-debyyttiään Abu Dhabissa. Lauralta on totuttu näkemään poikkeuksellisen suuri ja laadukas lajivalikoima SM-tasolla.

Moni uimari ansaitsee ison maininnan SM-uintien onnistujien joukossa mutta nostettakoon tässä esille nuorista uimareistamme Jenna Pulkkinen, Ada Hakkarainen, Aleksi Koprinen ja Davin Lindholm. Nämä uimarit uivat kisoissa hurjan määrän mitaleita nuorten sarjassa, mutta menestyivät myös aikuisten sarjassa. Heidän ympärilleen rakentui myös kovat viestijoukkueemme. Juuri viestiuinnit olivat osoitus Simmis-hengestä ja venymisestä joukkueen eteen. Useat uimarimme tekivät aivan häikäisevän kovia suorituksia ja ennätysparannuksia sekä henkilökohtaisissa lajeissa, että viestiuinneissa.

Valmennus teki pitkää päivää uimareiden onnistumisen eteen. Laktaatteja mitattiin, jotta varmistettiin palautuminen kohti seuraavia lajeja. Kaikki uinnit kuvattiin ja uimarit pystyivät saavuttamaan kehittymistä videoanalyysien pohjalta aamun alkueristä illan finaaleihin. Myös lihashuoltopiste toimi aamusta iltaan uimareiden apuna. 

Nyt, lämmin kiitos tästä syksystä. Olen saanut tehdä töitä hienossa ilmapiirissa ja kiitos kuuluu seuramme valmentajille, uimareille, perheille, kisaorganisaatiolle, seuran hallitukselle, Valmennuskeskukselle, sekä erittäin hyville olosuhteiden mahdollistajille, kuten Urheiluhalleille, Helsingin kaupungille ja Urhealle. Kiitos!

Uintiterveisin,

Kristiina Mäkinen