Simmiksen päävalmentajaksi Kristiina Mäkinen

Simmiksen päävalmentajana aloittaa 01.07.2021 Kristiina ”Krisse” Mäkinen (53). Uusi päävalmentaja vastaa edustusryhmän koko toiminnasta (suunnittelu, toteutus ja seuranta) ja toimii seuran valmentajien valmennuksellisena esimiehenä. Lisäksi päävalmentajan tehtäviin kuuluu myös valmentaminen (6-8 t/vko) uinnin Valmennuskeskuksessa Simmiksen nyt jättävän Matti Mäen kanssa. Krisse nähdään hallilla jo ennen heinäkuuta kevään aikana tutustumassa seuraan ja sen toimintaan.

Krisse Mäkinen on toiminut valmennuksen parissa yli 30 vuotta. Päätoimisena päävalmentajana on vierähtänyt yli puolet ajasta. ”Valmennuskoulutuspolkuni on kulkenut valmentajan ammattitutkinnosta (VATT) liiton kaikkien valmentajakoulutusten ja opetusten avulla kotimaisten ja kansainvälisten kurssien sekä seminaarien kautta tähän päivään. Olen myös valmistunut restonomiksi ja tein kymmenisen vuotta erilaisia esihenkilötöitä ravintola- ja liikennemyymäläalalla. Samaan aikaan valmensin uimareita oman työni ohessa. Vuonna 2005 siirryin päätoimiseksi uinnin päävalmentajaksi.” hän toteaa.

Simmiksen hallituksen puheenjohtaja Mika Haikonen nostaa esille Krissen pitkän ja tuloksekkaan kokemuksen niin aikuis- kuin junioriuimareiden menestyksellisessä valmentamisessa. Lisäksi uutena simmisläisenä Krissellä on vahva tahto kehittää seuran toimintaa voimakkaasti eteenpäin.

Uimareiden valmentamisessa Krisse pitää tärkeänä ryhmähenkeä, yksilöllisyyttä, kovaa työmoraalia sopivasti huumorin täyttämällä ilmapiirillä höystettynä. ”Uimarin eläessä hetkessä valmentajan tehtävä on jatkuvasti pitää huolta isosta kokonaisuudesta ja aina tarttua mahdollisiin ongelmiin ripeästi.”, sanoo Krisse valmentajan roolia pohtiessaan. Altaalla tapahtuvan valmentamisen lisäksi Kristiina haluaa muistuttaa kuivaharjoituksien, levon, ravinnon ja henkisen valmennuksen tärkeydestä kilpauimarin harjoittelussa.

Krisse on kahden aikuisen lapsen äiti, jolla on omien lasten kansainvälisen urheilumenestyksen kautta kertynyt näkemystä samanaikaisesti sekä vanhemman että valmentajan roolista kilpaurheilussa. Vapaa-ajallaan hän nauttii avantouinnista ja padelista sekä tunnustautuu suureksi jääkiekon penkkiurheilijaksi.

Monia Simmiksen uimareita ja vanhempia on varmasti askarruttanut harjoittelun epävarmuus ja poissaolot altaasta kuluneen vuoden aikana. Uusi päävalmentaja näkee asian enemmän mahdollisuutena kuin uhkana: ”Suomessa ja maailmalla on valtavasti hyviä esimerkkejä siitä, ettei pitkäkään tauko lajiharjoittelusta haittaa tuloksentekoa. Usein tauko tekee jopa hyvää. Vaalikaa terveyttänne. Nauttikaa asioista, joita teillä on. Katsokaa valoisasti tulevaisuuteen!”

Lämpimästi tervetuloa Simmikseen Krisse!

Saavutukset valmentajana

 • yli 300 SM-mitalia/ nuoret ja aikuiset yhteensä
 • yli 300 mitalia/ Rollot + IKM yhteensä
 • yli 30 mitalia Pohjoismaisista mestaruusuinneista / nuoret ja aikuiset yhteensä
 • 24 kertaa valmennettava arvokilpailuissa / NEM, EM, MM
 • 3 eri valmennettavaa aikuisten pitkän radan MM- uinneissa
 • EM- finaalipaikkoja (hk ja viesti)
 • Suomen ennätyksiä hk- ja viestiuinneissa sekä seuratasolla, että Suomen joukkueessa
 • 4 uimaria EYOF-kilpailuissa, joista 2 finaalissa (toinen hk, toinen viestissä)

Toiminta Suomen uintimaajoukkuetasolla valmentajana

 • valmennusjohdossa 2x MM-uinnit, 6x EM-uinnit, 2x NEM-uinnit, 6x PM-uinnit
 • valmennusjohdossa muissa kv-kilpailuissa yli 10 kertaa
 • maajoukkueiden leirivalmentajana yli 30 kertaa

Hallitus